Egna inställningar Översikt Förenklat Uppläst Teckentolkat

Webb för alla

 Du är här : Startsida 
transparent platshållare Startsida
 Webbtillgänglighet   Fördelar   Myter   Snabbguide   Kontakt   Länkar 
transparent platshållare transparent platshållare transparent platshållare
transparent platshållare  Läsbarhet   Navigering   Egna inställningar   Uppläst   Förenklat   Teckentolkat 
         
   

Når du alla du vill?
Den här webbplatsen vänder sig främst till dig som arbetar med information riktad till många människor. Du är kanske informationsansvarig eller skribent, webbdesigner eller webbtekniker. Då bör du känna till att många besökare av din webbplats inte har full förmåga att läsa dina texter.
Du når kanske inte alla du vill.

Fler än du tror har problem
Totalt uppskattas antalet personer i Sverige med någon typ av funktionsnedsättning till 1,3 miljoner. Nästan alla drabbas av någon form av funktionshinder vid något tillfälle i livet.
Med en bruten handled är det svårt att hantera musen. En molande huvudvärk gör det outhärdligt med fladdrande bilder och svaga kontraster. Trots genomförd skolgång kan läs- och skrivkunnigheten vara låg, kanske på grund av att man är dyslektiker eller att man har svenska som andraspråk.
Därför handlar det om en stor del av befolkningen.

Inte bara PC med bredband
Men frågan om tillänglighet berör ett vidare område än personer med funktionshinder eller lässvårigheter. Olika webbläsare tolkar webbaserad information olika, samtidigt som allt fler användare går in på webben med andra verktyg än en traditionell PC. Till detta kommer alla med äldre versioner av de vanligaste webbläsarna, Microsoft Explorer och Netscape Navigator, liksom att en majoritet av privatanvändarna fortfarande sitter med långsam uppkoppling via modem.

Så här gör du
För att du ska nå fram med ditt budskap till alla krävs att din webbplats är tillgänglig. Vi vill hjälpa dig med just det: ge konkreta råd om hur man gör och visa att det i grunden är enkelt, snabbt och billigt. För dig som vill ha mer information om tillgängliga webbplatser finns dessutom ett antal nyttiga länkar.

 

 
Svenska språknämnden/
Språkrådet
© 2004


uppdaterad 2004-12-07
besök: